Tijdens de NAVO-top in juni 2024, die in Den Haag wordt gehouden, zal het luchtruim boven de stad worden gesloten, wat leidt tot een vermindering van 30% van het aantal vluchten op Schiphol. Tegelijkertijd is de Buitenveldertbaan buiten gebruik vanwege onderhoud, waardoor slechts twee banen operationeel zijn. De Polderbaan wordt gereserveerd voor privĂ©jets van hooggeplaatste gasten, wat de situatie verder compliceert. Deze beperkingen veroorzaken aanzienlijke zorgen bij luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Transavia, die miljoenen euro’s aan schade verwachten. Sommige kleinere maatschappijen overwegen uit te wijken naar Lelystad Airport. Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol proberen de impact voor reizigers te minimaliseren, maar de timing van het onderhoud en de top zorgt voor een uitdagende situatie voor de luchtvaartsector.
Ja, het is begrijpelijk dat het vervelend is wanneer de overheid tijdelijk beperkingen oplegt vanwege andere belangen. Maar is dat in dit geval niet gewoon een bedrijfsrisico dat Schiphol hoort te accepteren?
Nu gaat het om miljoenen euro’s en krijgt het volop aandacht in het nieuws. Maar hoe zit het met de kleinere ondernemers die dagelijks met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben? Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin gemeentes (terecht) onderhoud moeten plegen aan rioleringen of wegen. De bereikbaarheid van winkels of horecazaken wordt dan aanzienlijk beperkt, met directe gevolgen voor hun omzet.
Waar ligt de grens tussen redelijke overheidsbemoeienis en overdreven geklaag vanuit het bedrijfsleven? Als kleinere ondernemers zich aanpassen en verdergaan zonder landelijke headlines, waarom kan Schiphol dat dan niet?